Интернет жаргонът

Don’t flame, loser, Tnx, ROFT, LOL, BTW AFK, jajajajaj! Всеки от нас е използвал или е срещал до болка познатите ни интернет жаргони, но запитвали ли сте се кога и как наистина се пръкват те?

Всъщност някои от тях съществуват дори преди зората на интернет, като през 1975 група учени от университета в Станфорд създават така наречената „папка на жаргоните“. В нея те са събирали хакерски терминологични акроними от социалните IT клубове на университетите в Масачузетс и Станфорд. Сред първите думи добавени в него са „loser“ и „flame“. В началото на 90-те са добавени други по-нашумели, използвани за комуникация в по-комерсиалните мрежи, жаргони като LOL, ROFT, BTW и AFK. В наши дни те са толкова разпространени, че биват използвани свободно във всички аспекти на всекидневието, дори намират място в кръстословици, интервюта и новини. Tе са част от нашия живот и до някаква степен обогатяват езика и културата ни, за добро или лошо.  Разбира се, интернет жаргоните имат различни функции и както всички елементи на един език и те могат да бъдат групирани в няколко класове. Първият от тях е групата на буквените омофони, които включват акронимите като CYA (see you soon/see ya) и абревиатури, например LOL (laughing out loud). Също така пунктуацията, използване на главни букви, за подчертаване на някаква емоция, и всички възможни емотикони допълват други два основни раздела. Не на последно място са други два вида: директните запитвания в онлайн чатовете и игрите като A/S/L (age/sex/location) и разбира се,  „тайният“ интернет език L33T (който изглежда ето така – qj73 p1173 1 51 n05373 n0v173 dr3h!). Това само част от типовете интернет жаргони като задачата да се изброят всички е невъзможна.

Това е така, поради факта че с развитието и еволюцията на интернет излизат все по-нови и по-модерни видове като най-известният в наши дни е миймът. Тяхната главна роля е улесняването на комуникацията между потребителите в интернет, чрез намаляване на кликовете по клавиатурата или компенсация на символ поради ограничения им брой.

Untitled-1.png

“Хронология на интернет жаргона”

Разбира се, видео игрите, като огромна част от интернет култура, не само са попили от този жаргонен език, но също така и са допринесли за обогатяването му чрез свои собствени гейм изрази и термини. Един от тях са тези две букви, които те карат или да ликуваш победоносно или кипват кръвта ти от ярост. GL HF и последвалото го накрая на играта какво? Точно така – GG. Този акроним от онлайн жаргона е най-често използван в състезателните онлайн игри като спортсменски жест към противника. Той признава нечия загуба или служи за похвалва за изключителните умения на противника. Най-ранните данни за неговото съществуване са от 1999, когато се появява в статия на the Internet Chess Club. Там се обяснява, че за някои играчи получаването на „GG“ е чувствителна тема, поради факта че те си остават едни кисели загубеняци. В краят на 90-те години, терминът бива широко приет сред гейминг обществата на тъкмо зараждащите се онлайн мултиплеър игри. Легендарни заглавия, като Quake, Half-Life, StarCraft и Command & Conquer, са сред първите използвали акронима като най-ранното му официално появяване е в секцията за често задавани въпроси на Half-Life през 2000 година. Поради масовото използване и асоцииране главно с интернационалните геймъри, “GG“ придобива огромна популярност сред неанглоговорящите страни като Южна Корея, където е впоследствие наложен като задължителен елемент от играта.

Загубилият играч е длъжен да признае загубата си чрез написването на акронима, като се очаква от победителя също да му върне спортсменския жест. В наши тези две G-та са толкова известни, че имат не само свой собствен бутон, който може да закупите и да тормозите своите опоненти с него, а и дори мини Гугъл игра. През 2012, Гугъл пускат, като великденско яйце, интерактивно приложение. То се появява при търсенето на фразата Zerg Rush, която е популярна стратегия от StarCraft. При търсенето, на екрана излизат малки „о“ символи, които започват да унищожават вашия прозорец за търсене. Те могат да бъдат единствено спрени чрез натискането им с мишката. При приключване на играта, на екрана излиза тържествения надпис GG, признаващ вашето надмощие над подлите зерги.

Leave a Reply

Your email address will not be published.