За щяло и нещяло! Част 1

Човешкото любопитство винаги е имало голяма роля в развитието на света, било то в сферата на науката, технологиите, политиката или социалното развитие. То е частицата от нас, която ни кара да преоткриваме нови хоризонти, разширяваме знанията си и да преодоляваме предоставените ни от вселената страхове от непознатото . Неотдавна реших да започна социален експеримент, наречен “За щяло и нещяло”. Той представлява серия от интервюта, чиято цел е да предостави различни гледни точни, на хора от различни прослойки, държави и култури, върху отделни социални и световни теми. В центъра на проекта е заложена пълната свобода, без ограничения, без замаскиране, просто разкриване на чистата нешлифована същност на интервюирания. Разликата от нормалните интервюта се крие в това, че участниците сами избират своите тема. Това е така, защото хората говорят с много повече желание по интересни за тях теми. Емоцията, която всеки добавя от себе си, превръща обикновеното, тривиално интервюто в изключително специално преживяване. С радост Ви представям първата част от проекта, която ни въвлича в една доста познатата на всички тема.

М: Тази вечер сме в небезизвестния парк в Добрич и ще направим първото интервю с моята много добра приятелка – Венито. Моля, представи се на публиката!

В: Здравейте, казвам се Велина Велева и съм втора година бизнес студент в Ротердам. Израснала съм в Добрич и това е като цяло е най-главното за мен.

М: Първият ми въпрос е малко извън контекста. Моля, разкрий на нас, невежите, коя чашка сутиен носиш?

В: Аут ъф ноуеиър!

М: Мен лично много ме вълнува този въпрос!

В: Добре. Чашка Д е, ако това има значение за публиката.

М: Е как, разбира се. Добре, насочваме се към главната тема за днес, която е пътуването.

В: Да, това е едно от хобитата ми.

М: Като първото и може би последното момиче, което ще участва в тези интервюта смяташ ли тезата, че жените обичат и пътуват повече от мъжете за вярна?

В: Не обичам така да деля хората на мъже и жени и да правя заключения базирани на пола,   но като цяло наблюдавам повече пътуващи жени отколкото мъже, които обичат да прекарват времето си на различни места. Може би това се дължи на факта, че жените имат малко повече свободно време и повечето им ангажименти са свързани основно с домакинство и деца. Разбира се, има и жени с много успешни кариери, но като че ли мъжете са фокусирани повече върху работата.

М: Нека не визираме само жени над 20 години, не е нужно да имат деца.

В: Добре, ако визираме жени на около 20 години, определено да! Мисля че са по-откривателски тип хора и смятам, че тезата е вярна.

М: Запознах се с няколко статистики и според тях 80% от решенията за пътуване са взети от жени. Поради обстоятелствата нямаше по-скорошни статистики, като тези са от 2012. В допълнение – 63% от 100,000 проба от хора, пътували в САЩ са жени.

В: Това потвърждава тезата, че по-голямата част са жени и пътуват с доста повече от мъжете и съм съгласна напълно.

М: Като посланник на женския пол, теб какво те привлича в пътуването? Културата, храната, хората, незаконните субстанции?

В:  Хахахах, ами не. По-скоро обичам да си прекарвам времето на чужди за мен места, да опознавам други градове, региони и държави. Храната също ми е интересено преживяване от културата и държа да пробрвам типичната кухня за друг народ. Дори да няма такава, обичам да бъда в по-закътани местенца, да пия по бира или коктейл. Обичам, когато имам няколко свободни дни, да разглеждам и избирам дестинации, но като цяло за момента не се целя в много скъпи и луксозни кътчета.

М: Какво ще кажеш, в този момент, да те изпратя в Мозамбик?

В: Отговорът ми би бил : Защо не!.

М: В кои страни твоята особа е била?

В: Уоу, това е интересен въпрос. За Европа ли говорим или световно?

М: Световно.

В: Тогава ще започна с континентите, които по-малко съм посещавала. В Азия съм била в Китай и Малайзия. Сред главните запланувани за посещение държави са ми Индия и Япония. В Африка – Египет и Тунис. В Европа съм посетила около 80%, ако ли не и повече от държавите, но по-специфично – Германия, Холандия, Белгия, Франция, Испания, Италия, Великобритания, Ирландия на скоро и по-голямата част от Източна Европа. Държавите в които не съм била вече се броят на пръстите на едната ми ръка.

М: Коя ти е най-най мечтаната държава за посещаваме, а ако си я посетила коя е?

В: От посетените – Египет. Заради древната история и усещането за друг свят. Както споделих, искам да посетя със сигурност Япония. Може би поради технологичното и икономическо им развитие и желая да се сблъскам с това от първо лице.

М: Все пак учиш бизнес, заинтересована ли си от самата икономика и цялостното ти професионално развитие там ?

В: Докато не посетя държавата, като един обикновен турист и не мога да видя всекидневния им живот, няма как да кажа дали бих се ориентирала да живея в тази държава. Разбира се, тя е сред икономическите лидери в света и има възможност да попадна там.

М: Отиваш в държава като турист или се стремиш да опознаеш културата на местно ниво? Предполагам че си запозната с практиката на туристите в България, които посещават типичните известни туристически дестинации и следват наръчници и т.н.

В:  Ако отидеш във Франция, всички го свързват с Париж и посещение на Айфеловата кула, придружено с щракането на най-комерсиалните селфита. Както споменах, аз не съм от тези хора и обичам да попадам и на по-локални и закътани местенца, където бих могла да изпитам реалната култура на тези хора. Също така обожавам да се сблъсквам с непознати, било то във влак, автобус и да общувам с тях. Не целя само столиците в дъжавите, защото понякога, както е в България, това преживяване не разобличава истинския живот и свят на хората в дадената страна.

М: Когато пътуваш, в значението да се предвижваш от едно място на друго, какъв вид транспорт използваш?

В: Самолет най-често, но самолетът те превозва от точка А до Б и след това се налага да използваш друг вид транспорт било то влак, автобус, трансфер, за да достигнеш до дестинацията за настаняване.

М: А използваш ли други видове, например велосипеди или триколки?

В: Велосипед използвам в Холандия, но като цяло е много рядко явление и съм ги използвала може би 1-2 пъти на други места. Стремя се да вървя повече, не обичам да позлвам градски транспорт, дори и в градове като Лондон. Може да са огромни, но предпочитам да извървя тези десетки километри, за да преоткривам нови неща, невъзможни да преживееш чрез транспорта.

М: Кой е бил най-гадният град, който си посетила и каква са причините за това?

В: Най-противният град, в който бях миналата година по коледните празници, е Кьолн в Германия. Много е красива неговата архитектура, старинност. Хората не изглеждат лоши също, винаги съм харесвала Гемрания, немския език, културата. Но този град определено се класира  на най-задните места в моята класацията. Вечерите са изключително опасни там.  Аз бях с моя приятелка и не ни се случиха много приятни неща. Получихме освирквания, провиквания от мъжката аудитория. Има много бежанци, които знаем че са проблем в Германия. Там те са на групи и нямат добронамерени отношение към туристите. Поради тези причини Кьолн се нарежда на толкова задна позиция и не бих го посетила отново.

М: Ако оставим пътуването на страна и загърбим удоволствието като цяло, с какви проблеми  си се сблъсквала при пътуването – багаж, на летището, с документите?

В: Да, имала съм проблеми. Веднъж багажът ми бе загубен, но не го считам за толкова голям проблем, защото хората на летищата са винаги много съпричастни и за няколко дена той бива върнат на удобно за теб място. Признавам че е проблем, който много хора изпитват, но моят главен проблем е, че губя изключително много време в придвижването до дадената дестинация. Това включва цялото регионално пътуване, да достигнеш до най-близкото летище, което не във всяка държава се намира чак толкова близко. Чакането за проверки по летищата, които са много досадни. Разбирам, че сигурността е на първоя място, но понякога хората са твърде взискателни. Не съм имала никакви проблеми на борда на самолетите, но едно нещо, което винаги ми е носело голямо неудобство, е недостъпността до безплатен интернет на летищата. С падането на роуминга в Европа, от Юни месец миналата година, това стана много по-удобно и достъпно. Най-сериозният ми проблем ще си остане да намеря интересни места и кътчета за посещение в дадената страна, локацията на моя хотел и нужното време да проуча предварително как и с какво да достигна дестинацията. Тази подготовка включва изписването на десетки листи, снимане на карти, разписания и разбира се, много много нерви.

М: Забелязал съм някои хора в полицията, които специално си правят снимки около 15-20 минути, за да нямат проблеми по летищата. Ти самата имала ли си проблеми с документите?

В: До някаква степен това може да се смята за расов проблем. Понякога хората са много предирчиви и са негативно настроени към други етноси. Лично аз не съм имала такива, освен че са ми сканирали ретината в Турция, колкото и странно да звучи. Също така и са ми вземали пръстови отпечатъци в някои други държави.

М: Каква е причината за снимането на ретината?

В: Нямам никаква представа.

М: Тоест ти си част от някаква база данни в момента?

В: Да, осъзнавам това. Друг проблем е, че са ми открадвали документите в „луксозната“ Барселона. Говорим за цялото портомоне – лични документи, банкови карти, пари, след което последваха доста неприятни последствия.

М: Снимката на кой твой документ краси летища или гари?

В: На нито един, аз съм примерен пътник, не създавам проблеми. Не би трябвало да краси нито едно такова място.

М: Кой документ използваш когато си на път?

В: Избирам го в зависимост дали пътувам из Европа или не, но когато  става навъпрос за Европа пътувам и с двата. Гледам на кои гишета има по-малка опашка и това също играе роля кой точно от двата да използвам. Не мога да определя точно кой използвам повече. Нека кажем, че ги използвам поравно.

М: Като всяко комерсиало предване в наши дни дойде и времето за малко реклама. Моята приятелка Венито ще ни разкаже малко повече за нейният проект и какво точно правят те.

В: Ние сме група от 7 доста мотивирани студенти от моят университет в Ротердам. Част от нашия курс на обучение е да започнем дружество, чиято идея е да внасяме продукт на холандския пазар. До това се сведе и направеното от нас обширно проучване за нуждите на холандския гражданин и потребители. Също така проектът ни дава правото, при наша преценка, да изнесем продукта на компанията навън напълно легално. Всеки един от седемтимата изпълнява различна длъжност и самата идея е да разберем как функционира една компания, което аз намирам за много полезно. Ние сме се спрели на нещо свързано точно с пътуването и по-точно – калъф за паспорт.

М: Защо точно това?

В: В Западна Европа се наблюдава, че хората използват все повече своите паспорти при пътуване. Нашето проучване, което проведохме в Холандия, потвърди твърдение и ни насочи към тази идея. Самите холандци използват най-вече паспорта, като личната карта остава на заден план, дори да се отбият до някоя от техните съседни страни. Друг интересен явление е, че в тяхното всекидневие или през нощта по барове и клубове по техните джобове ще намерите най-често него като документ за самоличност. Въпреки че личната карта е по-компактна, те смятат паспорта за по-висшестоящ, което е и факт. Това насочва и все повече интереса на хората към калъфите за паспорт, което води до голямо търсене, но почти никакво предлагане на този продукт. Затова и се фокусирахме към това да внесем този аксесоар, който в същото време ще може да бъдат проектиран и персонализиран по предпочитанията на клиента. Ще са налични различни цветове, емблемки, инициали, имена или просто видът на документа – паспорт. Идеята е продуктът да запазва цялостта на паспорта от изцапване, скъсване, напрашване и други щети. Представете си ситуацията в претъпкан амстердамски бар, когато сте си оставили паспорта и бира или други напитка се разлее върху него, което ще доведе до доста неприятности. Калъфчетата ще са пригодени с отделни джобчета, където пътуващият ще може да държи своя билет и други дребни документи.

М: Къде може да се намери този продукт?

В: Продуктът ни ще се продава на официалните ни Facebook и Instagram страници и онлайн в нашия сайт.

М: Рекламата и цялостното продуктово позициониране е напълно очевидна и е напълно мое решението да го направим, защото идеята е изключително интересна и необичайна. Доста по-различна е от всичко, което може да срещнете на пазара в наши дни. Това, че паспортът е главен документ, всъщност е актуално и за други държави. Аз самият живея и уча в Уелс и като цяло във Великобритания, до изкарването на шофьорска книжка на 16 години, всички  са задължени да носят своят паспорт. Това е така поради липсата на друг документ за самоличност, като лична карта, което води до значително неудобство. Вашата идея ми допада точно, защото е иновативна и можеш да си предпазиш паспорта и то със стил.

В: Да, ще има и матирана серия, гланцирани, изобилие от цветове, за да можем да задоволим потребностите на всички потребители.

М: А лимитирана серия в златно като новите ябълки?

В: За сега не сме мислили толкова мащабно за тези по-скъпи артикули, защото се стремим да достигнем до обикновения човек. В наше време на всеки му се налага да пътува понякога, така че това ще му влезе в употреба. Точно затова няма да изпадаме в крайности и да поставим високи цени, защото не искаме да затрудняваме финансово нашите клиенти.

М: Колко точно струва за желащите в момента?

В: Аз съм финансовият мениджър и след множество допълнителни проучвания достигнахме до цена от 12 евро за артикул, която включва 2 емблемки и надпис. Смятам, че цената е напълно достъпна и всеки ще има възможност да си го закупи.

М: Във всяка една държава?

В: Да, във всяка една държава, но говорим главно за европейския пазар. Ще се придържаме да го продаваме в еврова валута, освен в България, където аз лично ще се занимавам с продажбите.

М:Пожелавам ти много успех. Някакви последни думи за читателите ни?

В: Хора, пътувайте и използвайте времето си пълноценно! Защитавайте документите си и личните си вещи. Живейте и изследвайте необятните кътчета на земята колкото се може повече.

М: Благодаря много за това интервю.

В: Моля! (казано с мазна, но чаровна усмивка)

Докато излезе това интервю продуктът вече стигна пазарите, така че ето тук и чук   Ви оставям линковете към Facebook и Instagram страницата на компанията. Ако  сте заинтересовани, нападайте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *